Postin saalistushinnoittelu ajaa jakeluyritykset ahdinkoon - Mainosten lauantaijakelu loppuu

Suomen Suoramainonta Oy joutuu lopettamaan vuoden 2018 alussa mainosten lauantaijakelun. Kaupunkilehtien viikonloppujakelu pyritään turvaamaan erikseen määriteltävillä markkina-alueilla. Päätöksen taustalla on Posti Groupin saalistushinnoittelu mainosjakelumarkkinoilla. Yhtiö on jättänyt Postin toiminnasta valituksen kilpailuviranomaisille. Postin saalistushinnoittelulla on merkittäviä negatiivisia vaikutuksia jakajille, kuluttajille, mainostajille, kirjapainoille ja paikallislehtien kustantajille. Jatkossa mainosten pääasiallinen jakelupäivä on keskiviikko. 

 

Suomen Suoramainonta Oy joutuu sopeuttamaan kustannusrakennettaan lopettamalla vuoden 2018 alusta mainosten lauantaijakelun. Jatkossa mainosten pääasiallinen jakelupäivä on keskiviikko. Yhtiölle kustannuspaineita on aiheuttanut Postin todennäköisesti kilpailulain vastainen toiminta. Suomen Suoramainonta Oy on jättänyt kesäkuussa 2017 valituksen Postin saalistushinnoittelusta kilpailu- ja kuluttajavirastolle.

– Valtio-omisteisen yhtiön tehtävä ei saa olla kilpailtujen markkinoiden valtaaminen monopolin tuomin varoin. Kilpailun lisääminen postimarkkinoilla on Sipilän hallituksen tavoite, joka on selkeästi kirjattu uuteen postilakiin. Näyttää siltä, että Posti pyrkii ennaltaehkäisemään aidon kilpailun syntymisen postimarkkinoilla, Suomen Suoramainonta Oy:n toimitusjohtaja István Dénes kommentoi.

Suomen Suoramainonta Oy:n arvion mukaan Posti on laskenut mainoslähetysten hintojaan asiakkailleen jopa 50 prosenttia vuoden 2016 hintoihin verrattuna. Postin mainosten jakelukustannukset ovat kuitenkin samaan aikaan kasvaneet. Posti ilmeisesti myy mainosjakelua tappiolla. Näin valtio-omisteinen Posti on entistä määräävämmässä markkina-asemassa sanomalehtien varhaisjakelussa, päiväpostin jakelussa sekä mainosjakelussa.

– Mikäli Postin toimintaan ei puututa, kilpailu mainosten ja kaupunkilehtien jakelussa loppuu. Tämä heikentää kuluttajien ja mainostajien asemaa sekä vaarantaa paikallislehtien toimintaedellytykset, toteaa Dénes.

Suomen Suoramainonta Oy arvioi, että Posti käyttää nyt voimaan tulleen postilain tuomat kustannussäästöt markkinaosuuksien valtaamiseen, eikä siirrä syntyneitä kustannussäästöjä kuluttajahintoihin. Esimerkiksi postimerkkien hintoja on korotettu kuluneen vuoden aikana kahdesti ja viimeisen viiden vuoden aikana lähes 90 prosenttia.

Lisätietoja asiasta antaa operatiivinen johtaja Jyrki Nygård (040 - 560 5220, jyrki.nygard@suoramainonta.fi).

István Dénes

Toimitusjohtaja
Suomen Suoramainonta Oy